Познати изјави за Бог, Библијата и христијанството

 

|Галилео Галилеј||

Библијата го покажува патот до небото, а не патот по кој се движат небесата.
Не верувам дека истиот Господ кој не обдарил со разум и интелект, очекува да не ги користиме.

 

****************

 

|К.С. Луис, автор на „Нарнија“||

Верувам во христијанството, како што верувам дека сонцето изгреало. Не само затоа што го гледам, туку затоа што преку него, ги согледувам сите нешта.

 

****************

 

|Марк Хопкинс||

Ниту една револуција во човековата историја не може да се спореди со таа започната со зборовите на Исус Христос.

 

****************

 

|Лео Штраус||

Бог, објавен во Библијата, не е само Еден, туку Единствен можен Бог.

 

****************

 

|Реј Чарлс||

Никаде во Библијата, ниту во Стариот, ниту во Новиот завет, не пишува „Ако верувате во Мене, ќе немате никакви проблеми“.

 

****************

 

|Били Грејм||

Ја имам прочитано последната страница на Библијата. На крај, се завршува добро!

 

****************

 

|Мартин Лутер||

Бог го запишал Евангелието, не само во Библијата, туку и на дрвата, во цветовите, во облаците и во ѕвездите.

Можеш да се откажеш од читањето на Библијата и да му ја оставиш на ѓаволот уште сега, ако не планираш да живееш според неа.

 

****************

 

|Џош МекДауел||

Тргнав да го побијам христијанството, но кога не можев, сфатив дека Библијата е вистина и дека Исус Христос навистина бил Божјиот Син.

 

****************

 

|Д.Л. Муди||

Библијата ќе ве чува настрана од гревот, или гревот ќе ве чува настрана од Библијата.

 

****************

 

|Борис Трајковски||

Кога имам проблеми, ја читам Библијата. Исаија 54 е омиленото поглавје, кое ми влева надеж.
Библијата зборува дека треба да се поистоветиме со другите луѓе.
Што очекува Господ од нас? Делувај праведно, љуби ја милоста и чекори понизно со својот Бог.

 

****************

 

|Марк Твејн||

Не ме вознемируваат тие делови од Библијата што не ги разбирам, туку тие што ги разбирам.

 

****************

 

|Ноам Чомски||

Луѓето кои биле почитувани во своето време, во Библијата, биле лажните пророци. Вистинските пророци биле затворани и прогонувани низ пустината.

 

****************

 

|Г. К. Честертон||

Библијата учи да ги љубиме своите соседи, а исто така да ги љубиме и своите непријатели, веројатно затоа што се работи за истите луѓе.

 

****************

 

|Анонимна||

Одењето во црква ве прави христијанин, колку што седењето во гаража ве прави автомобил.

Внимавај како живееш! За многумина ќе бидеш единствената Библија што тие ќе ја прочитаат.

 

****************

 

|Џорџ Галуп||

Можам да го докажам Бог преку статистика.

 

****************

 

|Мајка Тереза||

Знам дека Господ нема да ми даде повеќе од тоа што можам да го поднесам и со кое можам да се справам. Само посакувам да не ми верува толку.

Пред да зборуваш, неопходно е да слушаш, бидејќи Бог зборува во тишината на срцето.|Мајка Тереза||

 

****************

 

|Наполеон Бонапарта||

Александар Македонски, Цезар, Карло Велики и јас, основавме големи империи, но со сила. Единствено Исус основа своја империја преку љубов и до ден денес милиони луѓе се подготвени да умрат за него…
Библијата не е обична книга, туку жива материја, која има сила да ги порази сите кои и се спротивставуваат.

 

****************

 

|Блејз Паскал||

Мухамед основа своја религија убивајќи ги своите непријатели. Исус Христос основа своја религија наредувајќи им на своите следбеници да ги положат своите животи.

Постои дупка во облик на Бог, во секое срце, што не може да се пополни со ништо друго освен со Бог, Творецот, објавен преку Исус Христос.

 

****************

 

|Исак Њутн||

Најубавиот систем, универзумот, можел да настане само од интелигентно и моќно Битие.
Има повеќе белези на автентичност во Библијата, отколку во било која друга световна историја.

 

****************

 

|Вилијам Хершел||

Сите откритија, како да служат единствено за се повеќе да ја потврдат вистинитоста на Светото Писмо.

 

****************

 

|Винсент Ван Гог||

Најдобриот начин да се спознае Бог, е да се љубат многу нешта.

 

****************

 

|Џордано Бруно||

Бог е внатрешниот принцип на сето движење, единственото Битие, кое го исполнува и осветлува универзумот.

 

****************

 

|Алберт Ајнштајн||

Сакам да знам како Господ го создал универзумот. Сакам да ги знам Неговите мисли; се друго се детали.

 

****************

 

|Атанасиј Велики||

Поголемиот дел од Светото Писмо зборува кон нас, но Псалмите зборуваат за нас.

 

****************

 

|Јероним Стридонски||

Светото Писмо е доволно плитко, и бебе да може да пие без страв дека ќе се удави, и доволно длабоко за теолозите да пливаат без никогаш да го допрат дното.

 

****************

 

|Чарлс Дикенс||

Новиот Завет е најдобрата книга што некогаш била и што засекогаш ќе биде позната во овој свет.

 

****************

 

|Џон Милтон||

Во целата книжевност, нема ништо што може да се спореди со Библијата.

 

****************

 

|Сорен Киркегард||

Многу е лесно да се разбере Библијата. Но ние се преправаме дека не можеме да ја разбереме, бидејќи моментот кога ќе признаеме дека ја разбираме, ќе мораме и да почнеме да се живееме соодветно.

Единственото нешто што го знам со сигурност е дека Бог е љубов. Дури и ако сум погрешил за ова или за она, сигурен сум дека Бог е љубов.

Бог создава од ништо. „Чудесно“, ќе речете. Но тоа што е уште почудесно е што прави светци, од грешници.
Кога го читаш Божјиот Збор, потсетувај се дека дека ти зборува тебе.

Луѓето се обидуваат да не убедат дека нивното несогласување со христијанството, произлегува од сомневањата. Но приговорите против христијанството, всушност, произлегуваат од непокорноста, од бунтувањето против авторитети и омразата кон послушноста.

 

****************

 

|Ганди||

Ако христијаните навистина живееја според учењата на Христос, како што се запишани во Библијата, цела Индија ќе беше христијанска.

 

****************

 

|Даниел Вебстер||

Библијата е книга на вера, догма, етика и религија, посебно објавена од Бог.

****************

 

|Имануел Кант||

Постоењето на Библијата, како книга за народот, е најголемата придобивка за човештвото. Секој обид да се омаловажи е злочин против човештвото.


****************


|Кори Тен Бум||

Волтер очекувал дека по 50 год., веќе нема да постои ниту една Библија. Иронично, неговата куќа денес служи како дистрибутивен центар за Библии на многу јазици.